Erik Braal en Herman van den Belt coaches van het Elite Camp

Na een zeer succesvol verlopen Elite Camp in 2021 zijn Burhan Alibegovic en Hein Gerd Triemstra gevraagd door de Nederlandse Basketball Bond om deze zomer het Nationaal Team U16 te begeleiden op weg naar het Europees Kampioenschap A-divisie in Skopje, Noord-Macedonië. Door deze beslissing kunnen Burhan en Hein Gerd komende zomer helaas niet terugkeren als coaches op het Elite Camp. Wij begrijpen uiteraard de keuze voor kwaliteit van de NBB, omdat we ze in eerste instantie niet voor niks hadden aangesteld als coaches.

Met Erik Braal en Herman van den Belt komen twee van Nederlands beste coaches uit de BNXT League naar het Elite camp ter vervanging. Hun jarenlange ervaring op het hoogste niveau en dan met name hun manier van spelen waar team basketbal voorop staat is een belangrijk aspect geweest om beide coaches te vragen zich te verbinden aan het Elite Camp.

Erik Braal, huidig coach van landskampioen Heroes Den Bosch, begon op 34 jarige leeftijd te coachen in de eredivisie bij Rotterdam Basketbal, waar hij vele jonge talenten de kans gaf om zich te ontwikkelen op het hoogste niveau. Vervolgens coachte hij in Bergen op Zoom (3 seizoenen) en bij Aris Leeuwarden (2 seizoenen) waarbij hij met beide teams als absolute underdog de finale van de play-offs haalde. Na een sabbatical en een jaar in Oostenrijk, werd hij coach van Donar Groningen. Hij werd in Groningen, door 3 landskampioenschappen, 2 bekers en 2 supercups, de meest succesvolle coach in de historie van Donar. Gedurende zijn carrière werd hij 4x Coach of the Year in Nederland en in 2018 tevens coach of the Year in de FIBA Europe Cup.
 
Herman van den Belt is waarschijnlijk de langstzittende coach op het hoogste niveau in het Nederlandse basketbal. Sinds 1996 is hij actief in Zwolle als assistent en sinds 2000 eindverantwoordelijk als headcoach. Tussendoor maakte hij voor één seizoen de overstap naar Bergen op Zoom om assistent te worden van Erik Braal, maar na dat seizoen keerde hij weer terug als headcoach in Zwolle. Gestaag werkte hij samen met de organisatie om van Zwolle een topteam in de Nederlandse eredivisie te maken. Dit lukte met de winst in de supercup in 2017 en 2019 en de kroon op het werk door het winnen van het landskampioenschap in 2019. Zijn teams spelen kenmerkend team basketbal, met veel off ball movement, extra passes en echte team spelers op het veld. 

Zowel Erik als Herman zijn zeer nadrukkelijk bezig met de ontwikkelingen van het basketbal op het hoogste niveau van Europa. Ze weten wat er van spelers gevraagd wordt op het hoogste niveau; welke trends er zijn in de verschillende Europese competities; hoe het Europese basketbal zich verhoudt tot college basketbal in de USA. 
Op het Elite Camp zal komende zomer één van de belangrijkste onderwerpen zijn: 'Decision making on and off the ball (and court)'. In het huidige Europese basketbal draait het naast de individuele klasse van spelers (het tegen een hoog percentage raak gooien van de bal) steeds vaker om de keuzes die spelers op het veld maken. Neem ik nu een goed schot of moet ik een extra pass geven? Op welke positie ten opzichte van mijn medespelers hoor ik te staan? Waar is de mismatch te vinden? Hoe reageer ik op onverwachte situaties, turnovers, verlies etc?

Matthijs Groot is trots op de ontwikkelingen die het Elite Camp de afgelopen jaren hebben doorgemaakt: “Bij de Big Shots Camps proberen we voor alle deelnemende spelers en speelsters een plek te bieden waarbij ze zich op persoonlijk vlak kunnen ontwikkelen, ongeacht het niveau waarop ze spelen. Onze camps staan voor een hoop lol en plezier met elkaar, sociale contacten op doen, elkaar inspireren en voor sommige deelnemers is hun eigen basketbalontwikkeling het belangrijkste. De drive om de top van Nederland of Europa te halen is een motivatie waar we deelnemers mee willen helpen door middel van het Elite Camp, waar serieus en hard trainen, voorop staat. Het is geweldig om te zien dat ook dit aspect van onze camps de afgelopen jaren steeds meer is gegroeid en dat deelnemers dit serieus nemen! Ik weet zeker dat dit nog eens een extra stimulans krijgt door de aanwezigheid van top trainers als Erik en Herman!”


Deelname aan het Elite camp van 1 t/m 6 augustus is mogelijk voor deelnemers die ontzettend gemotiveerd zijn, de ambitie hebben om de top van Nederland te halen, in zichzelf willen investeren, hard willen werken, mentaal sterk zijn en reeds op een relatief hoog niveau spelen. Uiteraard is het belangrijk dat deelnemers conditioneel ook in staat zijn om aan het Elite camp deel te nemen. Dus niet out-of-shape arriveren bij het kamp!

Deelnemers voor de camps kunnen zich via de website www.big-shots.nl aanmelden.